Don’t be perfect. Be whole.

The challenge is not to be perfect.
The challenge is to be whole.

Jane Fonda 

 

Deze week las ik een interview met Rutger Bregman (auteur van de bestseller De meeste mensen deugen, een nieuwe geschiedenis van de mens) 

Eén uitspraak raakt me, omdat het zo waar is: “Don’t underestimate the power of outlandish ideas. Throughout history, many significant milestones began as utopian dreams.  

Look around you and allow yourself to think: it doesn’t have to be this way.” 

 

The challenge is not to be perfect

 

Ik dacht aan zeven jaar geleden. Toen ik als drukbezette manager en tegen een burn out aan, verlof nam voor een sabattical na de geboorte van mijn derde dochter, was mijn belangrijkste, nog sluimerende, vraag: kan het niet anders? En, wat wil ík eigenlijk? 

Om mij heen zag ik talentvolle vrouwen meespelen in het spel, rennen om alle ballen hoog te houden, succesvol te zijn en ook leuk en aardig voor iedereen om hen heen.  

Of ik zag ze een stap terug doen. Moe van de druk altijd je mannetje moeten staan en jezelf keer op keer nog een beetje verder pushen om maar aangehaakt te blijven op de sneltrein waar inmiddels al lang geen grip meer op was. 

Met vaak diep van binnen onzekerheid, gevoel van falen en twijfel aan jezelf: waarom lukt het mij niet? Of, Wat wil ik dan?  

Zoveel vrouwen denken dat er iets aan hen gefixet moet worden. Om goed genoeg te zijn, te voldoen aan wat verwacht wordt, je plek te verdienen.  

 

Het kan anders

 

Maar van binnen voelde ik: dit klopt niet. Hoe meer ik ging onderzoeken, hoe meer ik wist: dit ligt niet aan mij. Dit is een jas die niet past. Geen wonder dat we vastlopen, energie kwijtraken, zoekende zijn.  

Want ik was niet de enige. Wist je dat onze generatie vrouwen nog nooit zoveel kansen heeft gehad, en ook nog nooit zo ongelukkig is geweest?  

Allemaal vrouwen zoals jij en wij, die zoveel in huis hebben, willen en kunnen, en toch niet écht tot hun recht komen. Niet in balans zijn en heel andere dingen nodig hebben om nog meer te stralen in onze volle kracht, moeiteloos in het leven te staan en onze ambities waar te maken. Wat zou dat betekenen voor de wereld, onze bedrijven, thuis?  

Maar zo hoeft het niet te zijn. Het kan anders.  

Het is tijd te stoppen met invoegen in een systeem dat ons niet dient.  

 

Het is tijd: een nieuwe toekomst

 

Wat je intuïtief voelt, kun je niet altijd direct duiden en dat maakt het lastig te bespreken en delen met collega’s. Maar daarom is het niet minder waar.  

Een van de fasen in verandering van systemen is dat de nieuwe toekomst zich aandient voordat ze zichtbaar is. ‘Pre-sensing the future’ is een van de meest impactvolle aspecten van transformeren in organisaties en persoonlijk. 

Frederic Laloux schetst die nieuwe toekomst mooi in zijn boek Reinventing Organisations – A guide to Creating Organisations Inspired by the Next Stage of Human Consciousness (2014). Als je het niet kent, het is werkelijk een aanrader als je je wel eens hebt afgevraagd ‘Kan het niet anders?’ 

Laloux schetst de evolutie van ons bewustzijn en de manier waarop we samenleven en organiseren. Van rood – focus op macht en controle, naar amberkleurig – focus op formele hiërarchie en stabiliteit en oranje – focus op prestatie, winst en groei, naar groen – focus op cultuur, empowerment en gelijkheid. 

De nieuwe toekomst die zich aandient, is gericht op zelfontplooiing, heelheid en contributie. 

Dit nieuwe bewustzijn kun je langzaam overal zien ontstaan. Van de weerstand tegen oude machtssystemen zoals de Black Lives Matter beweging, de groeiende aandacht voor een nieuwe circulaire economie en de wereldwijde ‘Rise of the Feminine’ beweging.  

Organisaties die vanuit dit bewustzijn opereren, gaan uit van leiderschap op basis van zelforganisatie en autonomie, heelheid en evolutionair perspectief: ze volgen de toekomst die zich aandient; dat wat gecreëerd wil worden.  

 

Being whole

 

Voor vrouwen is dit paradigma een verademing. Het past in de kern bij wie we zijn. Het stoelt op feminiene waarden naast masculiene structuur en werkt vanuit heelheid naar balans tussen beiden. Eindelijk kun je alles van jezelf inzetten.  

Het beantwoordt ons massale verlangen naar authenticiteit en echtheid.  

Enorm veel vrouwen herkennen het ‘niet helemaal jezelf kunnen zijn’. In het ‘oude’ verhaal hebben we geleerd onszelf te beperken en alleen onze professionele kant mee te nemen aan tafel. Dat wil zeggen: masculien en doortastend, rationeel en krachtig. 

Wat we thuislaten is onze feminiene, zachte kant. Dat wil zeggen, de kracht die huist in je lichaam, je emotionele wereld, je intuïtieve, creatieve en spirituele kwaliteiten, je raakbaarheid en het compassievol kunnen luisteren naar ‘zwakke’ signalen van onzekerheid, schaamte en twijfel die je voelt als iets niet klopt.  

Voor ons vrouwen betekent het dat je al die kwaliteiten die jou jou maken, en die essentieel horen bij de kern én de kracht van je vrouw-zijn, in dat oude verhaal inhoudt en remt.  

Voel eens wat het betekent om dat allemaal uit te schakelen, te parkeren en te overrulen in omgevingen waarin je dat deel van wie jij bent, niet kunt laten zien.

Hoe effectief ben je nog?  

 

Het betekent namelijk dat het grootste deel van je talent en je potentieel niet tot uiting kan komen. Zonder heelheid blijft je ware potentieel onzichtbaar. Dat is zo zonde! Voor jou én voor je omgeving.  

Want juist ál jouw kwaliteiten maken je tot de krachtige, inspirerende vrouw die je bent. 

 

Stel je voor

 

De vrouwen met wie wij werken, zijn vrouwen die geloven dat dit anders kan. Keer op keer is het fantastisch om te zien dat wanneer zij hun volle zelf ontwikkelen en gaan inbrengen, juíst hun feminiene kracht de ruimte geven, alles verandert. 

Stel je eens voor wat dat doet met hoe jij straalt, hoe je moeiteloos impact hebt op de mensen om je heen. Welke invloed dat heeft op jou, je kinderen, je business, je functie, wat je kunt betekenen voor je bedrijf of de organisatie. 

Wij weten dat jij een nog veel grotere bron van potentieel in je hebt. En die mag eruit, in al haar stralende volheid.  

Het begint bij jou. Bij jezelf toestaan te leven vanuit jouw kern en vanuit wat jij werkelijk wilt. Door heel jezelf mee te nemen in alles wat je doet.  

Wij zijn er voor je wanneer jij er klaar voor bent die handschoen op te pakken.  

 

In het najaar start het nieuwe BLOOM Transformatie programma. Wil je weten of dit bij jou past, mail ons dan gerust voor een gratis coach gesprek.  

Wordt onderdeel van BLOOM!

Meld je aan voor onze maillijst en je ontvangt iedere zondag als eerst onze blogs en andere inspiratie. Wees van harte welkom!

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar top
0 Shares
Share
Share
Tweet