Ambitie én balans houden – naar jouw innerlijk kompas

“Je leven is geen generale repetitie.” 

 Deze zin hoorde ik dit weekend en al klinkt die uitspraak zó logisch, toch is het lang niet zo vanzelfsprekend in ons dagelijks leven. Er lijkt vaak een chronisch tekort aan tijd te zijn en in ieder geval te weinig om alles te doen wat je wilt doen op een dag.

In plaats van ruimte, rust en plezier voel je je soms uitgeknepen en ingeklemd tussen volle agenda’s, ellenlange to-do lists, behoeften en verwachtingen van anderen en van jezelf.  

Een van de grootste uitdagingen van vrouwen in onze generatie is het combineren van onze eigen ambitie en verlangens met de behoeften van de mensen die ons het meest lief zijn.  

De balans tussen alle rollen, verantwoordelijkheden en taken die we hebben in een rijk en druk leven vraagt veel en is niet eenvoudig. Het lijkt of we moeten kiezen. 

 

Kiezen tussen ambitie en balans

 

Of je maakt je ambitie waar en gaat door op wilskracht, blijft rennen om aangehaakt te blijven. Met discipline en motivatie doen we nog een tandje erbij en proberen we ons leven tot op de minuut te managen, organiseren en controleren. Tot dat niet meer gaat en yogales, work-life coaching en nog een timemanagement-tool niet meer genoeg is. 

Of we willen die prijs niet (meer) betalen. En denken dat we dan een stap terug moeten doen in onze ambitie. 

De ware reden dat we in de knel komen, is dat we de verbinding met onze eigen waarden, visie en kompas (deels) zijn kwijtgeraakt.  

Uit angst te verliezen wat we hebben opgebouwd en erkenning, een vertrouwd beeld van jezelf en wat veilig is, los te laten, accepteren we concessies die niet (meer) bij ons passen.  

 

Het kan anders!  

 

What the soul needs, the soul is. 

What the soul is, is what you are. 

Tara Mohr 

 

Jouw kompas

 

Als je staat voor wat voor jou werkelijk van belang is, ontstaat weer ruimte. Door heel helder te maken wat jouw visie is. En door je lichaam, geest, hart en ziel met elkaar in lijn te brengen. Van moeten naar willen. Dat is een proces. 

Zoals Brenda deed: 

“Ik deed alles maar op wilskracht. Die is ontzettend groot, maar vermoeiend. Nu zie ik dat ik de energie om vooruit te komen anders kan gebruiken, waardoor alles makkelijker gaat. Ik ben me bewust geworden van moeten en willen. Het heeft me gebracht dat ik vrolijker en spontaner in het leven sta, in mijn functie, thuis en voor mezelf.” 

 

Misschien zie je nog niet hoe. In ons Transformatie Programma ga je onder meer aan de slag met jouw visie, jouw kompas. Zodat er energie, vuur en creatiekracht ontstaat van binnenuit. Je natuurlijke, scheppende kracht gaat stromen en je maakt moeiteloos mogelijk wat jij werkelijk wilt realiseren. Vol vertrouwen, vreugde, ruimte en genieten.  

Moeiteloos succesvol én in balans. 

 

Welke levensgebieden zijn belangrijk voor jou?

 

Een oefening en tevens een overdenking over wat jij belangrijk vindt in je leven. Een die gaat over de diverse levensgebieden die er zijn en welke waardevol zijn voor jou. Voor jouw kompas  En hoe intensief besteed je jouw tijd en aandacht aan datgene dat werkelijk voor jou van belang is.  

 

Ontdek het nu! 

Verdeel je vel papier in drie kolommen. In de eerste kolom zet je ‘Waardengebied’, in de tweede kolom de zin ‘Hoe belangrijk vind ik het?’ en in de derde kolom de zin ‘Hoe intensief heb ik dit waardengebied de laatste twee weken invulling gegeven?’  

Schrijf onder de eerste kolom de volgende levensgebieden en achter ieder levensgebied in kolom twee en in kolom drie de cijfers 1 t/m 10: 

 • Familie (anders dan huwelijk/relatie en kinderen) 
 • Huwelijk/Intieme relaties 
 • Ouderschap 
 • Vrienden/sociaal leven 
 • Werk 
 • Educatie/Training 
 • Hobby’s (anders dan verenigingen) 
 • Geloof/Spiritualiteit 
 • Deelname aan verenigingen 
 • Fysieke verzorging (sport/voeding) 
 • Zelfzorg (tijd voor jezelf, alleen zijn) 
 • Zorgen voor je omgeving (milieubewust zijn, vrijwilligerswerk) 
 • Inspiratie door schoonheid (natuur, theater, kunst, film, boeken) 

Geef achter ieder levensgebied aan hoe belangrijk jij dit levensgebied vindt met een cijfer tussen de 1 t/m 10. Beantwoord daarna de vraag in kolom drie voor ieder van die levensgebieden en geeft dit ook een cijfer van 1 t/m 10. 

 

Stel jezelf open voor wat je ziet, wat je voelt, wat je denkt en wat je hoort.  

 • Wil je juist meer of minder aandacht aan een gebied geven? Geef je veel gebieden een hoog cijfer en voel je soms druk van ‘buitenaf’?
 • Zie je een verlangen dat in je dagelijkse leven (nog) weinig invulling krijgt? 
 • Welke gedachten of emoties komen er bij je op? Ben je blij en voel je je in balans? Of sus je de verschillen? Komen er allerlei oordelen over jezelf in je op?   
 • Merk op wat er in je lijf gebeurt als je verschillen ziet in kolom twee en drie op bepaalde levensgebieden? En waar voel je dat in je lijf?  

Door hier bewust(er) over na te denken, krijg je inzichten in wat jíj van belang vindt, wat jij écht waardevol vindt en of je dáár je tijd en aandacht aan geeft.  

 

Dit is jouw tijd!

Je leven is geen generale repetitie. Wil jij in één dag helderheid en richting krijgen over je kernverlangen en meer innerlijke rust en balans ervaren?

Kom dan 1 oktober a.s. naar de BLOOM Belevingsdag. Er zijn nog een paar plekken vrij. Leuk je te gaan ontmoeten! 

Wordt onderdeel van BLOOM!

Meld je aan voor onze maillijst en je ontvangt iedere zondag als eerst onze blogs en andere inspiratie. Wees van harte welkom!

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar top
0 Shares
Share
Share
Tweet